www.goudenzilverweging.nl Goud- en zilverweging

Andere objecten

IJk- en justeermeester-generaal van het Troois gewicht Gerrit G(h)eens of Gérard Guens (II)

Geboren
Onbekend, in Hamburg


Overleden
22-01-1658 te Amsterdam, begraven 25-01-1658 in de Nieuwe Kerk te Amsterdam


In functie
1621-1658


Benoemingen
Op 11-12-1621 door de Staten van Holland benoemd tot ijk- en justeermeester-generaal van het Troois gewicht over het gehele gewest Holland en West-Friesland.


Merk
Gerrit Geens gebruikte als zijn eigen merk zijn initialen GG.
De letters GG werden respectievelijk links en rechts van het wapen van het graafschap Holland afgeslagen; een gelobd wapenschild met daarin een ongekroonde, naar links klimmende leeuw, met een naar buiten gekrulde staart, zonder zwaard en pijlenbundel.

Noot
Een gelobd wapenschild is een wapenschild voorzien van ondiepe insnijdingen met een ronde rand.

Bij de ijk- en justeermeester-generaal Gerrit Geens komt het eigen merk, de initialen, steeds naast of rond het wapen van het graafschap Holland voor, maar het is nog niet één stempel.

Verdere gegevens
Gerrit G(h)eens of Gérard Guens(II) was de zoon van de voormalige ijk- en justeermeester-generaal en balansmaker van Brabant Gheeraert Gheens of Gerart Geens of Gérard Gheen(I).

Hij woonde in 1657 in het huis De Balans in de Kalverstraat te Amsterdam.
Op vermoedelijk 31-11-1621 gaat hij een overeenkomst aan met de weduwe van Lenard of Lenaert van de(r) Gheere (IV), waarbij hij het ijkmeesterschap zal waarnemen tot de zoon van Van de(r) Gheere het ambt op bepaalde voorwaarden zal kunnen overnemen. Zijn benoeming binnen 14 dagen heeft dit contract echter achterhaald.

Foto’s: Webmuseum goudenzilverweging.nl  /  Een afbeelding uit: Ambachten, neringen en bedrijven, Alphabetisch voorgesteld aan de jeugd. Haarlem Erven J. Bohn. z.j.