www.goudenzilverweging.nl Goud- en zilverweging

Andere objecten

Parels

Parels
Parels worden gevonden in de dubbelschalige schelpen van een weekdier, de zogeheten pareloesters, al zijn het in feite geen oesters. Een parel hoeft, in tegenstelling tot edelstenen niet bewerkt te worden. Een parel wordt in al haar volmaaktheid gevonden, waarbij de natuur haar kleur en vorm bepaalt. Een parel schittert niet, maar heeft oriënt, de kenmerkende parelmoerglans van parels met de subtiele kleurschakeringen in het parelmoer.


De natuurlijke parel en haar kleuren
Natuurlijke parels, ook wel echte of oriënt parels genoemd, zijn uiterst zeldzaam en dus kostbaar. Om één natuurlijke parel te vinden moeten maar liefst 15000 oesters geopend worden. De parel is een speling van de natuur, veroorzaakt doordat een irritatie, een hinderlijk voorwerpje zoals bijvoorbeeld een zandkorrel of een parasiet, een pareloester binnendringt. Om zichzelf te beschermen, vormt de oester dunne laagjes parelmoer om de irritatie heen, totdat er een rond, glanzend bolletje ontstaat; de parel. Als een natuurlijke parel onder een röntgenapparaat gelegd wordt, is dan ook vaak te zien dat die uit vele laagjes bestaat.


Parels worden over de hele wereld verspreid gevonden; in de Perzische Golf en bij Sri Lanka, Australië, Mexico, de eilanden in de Stille Zuidzee, Venezuela en Panama. Soms worden parels ook in zoetwater mossels gevonden, zoals in Amerikaanse of zelfs in Europese rivieren. De parel verraadt haar afkomst altijd door haar kleurschakering, ieder gebied levert namelijk een andere tint op. Zo staat de Australische parel bekend om haar zuiver witte kleur, terwijl parels uit de buurt van Japan eerder een lichtgroene tint hebben. Er zijn maar liefst zestien kleuren parels bekend.

Het mysterie van de natuurlijke parel
Het gegeven dat een uiterst zeldzame en unieke parel gevonden kon worden in een onooglijke schelp, zorgde in het verre verleden voor een mantel van magie rond dit glanzende kleinood. De parel leek alle geheimen van de diepten van het waterrijk tot uitdrukking te brengen in haar mysterieuze glans. Deze magie ging heel ver. De waarde van parels werd daardoor tot waanzinnige hoogte opgedreven.
Bekend is dat ten tijde van de Romeinse overheersing één enkele parel kon volstaan om een veldtocht te financieren. Terwijl diamanten en andere edelstenen pas de laatste vijf- of zeshonderd jaar echt in de belangstelling staan, zijn parels al zesduizend jaar lang geliefd om hun ingetogen schoonheid. Parels werden met gevaar voor eigen leven opgedoken door parelvissers en waren zeer zeldzaam.

De cultivé parel
Mensen hebben eeuwenlang geprobeerd parels te kweken omdat één mooie parel het verschil tussen armoede en grote rijkdom kon betekenen. Het duurde echter tot het begin van de 20e eeuw voordat er een succesvolle kweekmethode werd ontwikkeld. De Chinezen slaagden er het eerst in het productieproces van de oester op gang te brengen, maar het was de Japanse pastaverkoper Mikimoto die er in slaagde om de eerste ronde, mooie parel te kweken. Hij injecteerde een bolvormig geslepen stukje van een mosselschelp in de pareloester en dat bleek de sleutel tot het grote succes. De rijken der aarde lieten zich aanvankelijk niet overtuigen van de waarde van gecultiveerde parels, hoewel deze in schoonheid nauwelijks voor de natuurlijke parels onderdoen. Het verschil is namelijk niet met het blote oog waarneembaar. Alleen met behulp van röntgenapparatuur kan een cultivé van een natuurlijke parel worden onderscheiden. Coco Chanel, de Franse koningin van de mode, gaf de gekweekte parel het laatste zetje in de rug toen zij haar ensembles completeerde met meterslange parelsnoeren. Dergelijke sieraden waren absoluut onbetaalbaar als ze van natuurlijke parels vervaardigd zouden worden en de jetset ging dan ook massaal overstag. Vanaf dat moment ging het allemaal razendsnel en begon de cultivé parel aan een zegetocht die tot op de dag van vandaag voortduurt. Van alle parels die momenteel verkocht worden bestaat nog maar één procent uit natuurlijke parels.


Parels en mode
Na de parelrage aan het begin van de 20e eeuw, raakte “de traan van de zee” in de jaren zestig en zeventig van de 20e eeuw langzaam uit de mode. Hoewel het klassieke parelsnoer voor heel veel vrouwen zeker een gekoesterd sieraad bleef, kreeg de parel een ouderwets imago. Dat beeld is in de jaren negentig drastisch veranderd. Parels staan weer volop in de belangstelling. Iedere filmster draagt ze en een bruid die geen parels draagt behoort bijna tot de uitzonderingen. Parels hebben hun stoffige reputatie dan ook afgeschud. Door de moderne manier waarop ze tegenwoordig gedragen worden, combineren ze net zo goed met een spijkerbroek als met een klassiek mantelpak. Vooral de grotere parel is heel geliefd. De tijd dat het slot van een parelsnoer uit het zicht, achter in de hals werd gedragen, is voorbij; veel hedendaagse parelsnoeren hebben schitterende sloten die middenvoor gedragen worden.


De kwaliteit van parels
Parels zijn er in talloze prijsklassen en kwaliteiten. Omdat het niet zo eenvoudig is om als leek het verschil tussen al die parels te zien is het raadzaam een parelsieraad bij een vakman zoals een juwelier of goudsmid aan te schaffen. Globaal geldt; hoe groter de parel, hoe hoger de prijs. Het duurt nu eenmaal langer voordat een oester een grotere parel heeft gemaakt dan een kleine. De luster of glans is eveneens van belang. Een geoefend oog zal de satijnzachte gloed van een echte parel in een oogwenk onderscheiden van die van welke imitatie dan ook. Een parel van de hoogste kwaliteit mag natuurlijke onregelmatigheden hebben, maar geen vlekjes Tot slot is de symmetrische vorm van belang. Hoe volmaakter de ronding van de parel, hoe groter de waarde. Een echte parel is een natuurproduct, geen twee parels zijn exact hetzelfde. Om die reden is het samenstellen van een parelsnoer een karwei dat veel vakmanschap vraagt. De parels moeten qua formaat, luster, kleur en vorm bij elkaar passen om zo samen een harmonisch geheel te kunnen vormen.


Het onderhoud van parels
Parels zijn kostbaar en vragen om een zorgvuldige behandeling. Voor parels is veel dragen feitelijk het beste, het natuurlijke huidvet doet de glans van de parel namelijk toenemen. Bewaar parels nooit in een doos of etui waarin zich ook andere sieraden bevinden, ze kunnen dan namelijk makkelijk krassen oplopen. Een parelsnoer kan geruïneerd worden door haarlak of parfum, om die reden dient cosmetica altijd aangebracht te worden voordat een parelsnoer omgedaan wordt.


Als parels vuil zijn kunnen ze gereinigd worden met lauw water en een zeemleren doek. Gebruik nooit een chemisch schoonmaakmiddel. Als een parelsnoer veel gedragen wordt is het verstandig het één keer per jaar opnieuw te laten rijgen. Daarbij moet na iedere parel een knoopje worden gelegd, waarmee wordt voorkomen dat er parels verloren gaan als het snoer onverhoopt mocht breken.

Foto: Webmuseum goudenzilverweging.nl