www.goudenzilverweging.nl Goud- en zilverweging

Andere objecten

IJk- en justeermeester-generaal van het Troois gewicht Lenard of Lenaert van de(r) Gheere (IV)

Geboren
1579 te Antwerpen


Overleden
26-10-1621 te Amsterdam


In functie
1604-1621


Benoemingen
Op 07-01-1604 door de Staten van Holland benoemd tot ijk- en justeermeester-generaal van het Troois gewicht over het gehele gewest Holland en West-Friesland.


Merk
Lenard van de(r) Gheere (IV) gebruikte als zijn eigen merk de initiaal van zijn voornaam, de letter L.
De letter L werd in principe afgeslagen onder het wapen van het graafschap Holland; een gelobd wapenschild met daarin een ongekroonde, naar links klimmende leeuw, met een naar buiten gekrulde staart, zonder zwaard en pijlenbundel, zonder initialen.


Noot
Een gelobd wapenschild is een wapenschild voorzien van ondiepe insnijdingen met een ronde rand.

Uitzonderingen met betrekking tot de letter L en het wapen van het graafschap Holland komen ook voor. Zo komen deze beide merken voor op een sluitgewicht in het Rijksmuseum te Amsterdam. Het oudste jaartal dat daarop is afgeslagen is 1614. Tevens komen de beide merken voor op de Zeeuwse Dormant. Op het gewicht uit het Rijksmuseum te Amsterdam is de letter L direct onder het wapen van het graafschap Holland afgeslagen, terwijl op de Zeeuwse Dormant de L onder de Franse of Trooise lelie is afgeslagen.

Op een Sluitgewicht van 16 Troois pond uit de collectie van het Rijksmuseum te Amsterdam staat het wapen van het Graafschap Holland; een gelobd wapenschild met daarin een ongekroonde, naar links klimmende leeuw met een naar buiten gekrulde staart, zonder zwaard en pijlenbundel en zonder initialen met daaronder een hoofdletter L. Dat is het merk van Lenard van de Gheere (IV), in functie van 1604-1621, omdat dit merk kort bij het jaartal 1614 is afgeslagen.

Op de bovenkant van de Zeeuwse Dormant uit 1612 (Collectie De Nederlandsche Bank te Amsterdam) staat een het wapen van het Graafschap Holland; een gelobd wapenschild met daarin een ongekroonde, naar links klimmende leeuw met een naar buiten gekrulde staart, zonder zwaard en pijlenbundel en zonder initialen. De hoofdletter L is niet onder het wapen van het Graafschap Holland   maar onder de Franse of Trooise lelie afgeslagen.

Het merk zonder de letter L is het merk van Lenaert van de(r) Gheere III. 
De Zeeuwse Dormant werd in 1589 (het cijfer 89 is op het deksel afgeslagen) door Lenaert van de(r) Gheere III geijkt. Hij was immers vanaf 1586 tot vóór 1598 de eerste ijk- en justeermeester-generaal van het Troois gewicht over het gehele gewest Holland en West-Friesland.


De Letter L onder de Franse of Trooise lelie is vermoedelijk in 1612 door Lenard of Lenaert van de(r) Gheere (IV) afgeslagen toen hij de Zeeuwse Dormant in opdracht van de Staten van Zeeland justeerde naar de Oude (Hollandse) Dormant uit 1554. Normaliter werd de letter L onder het merk van Lenaert van de(r) Gheere III afgeslagen.

Verdere gegevens
Lenard of Lenaert van de(r) Gheere (IV) was de zoon van Lenaert van de(r) Gheere (III).


Van 1604-1621: uithangteken In 't Goutgewicht (Halsteeg) te Amsterdam. 


Op 03-04-1599 trouwde hij met Maryken van de Weyer. 


Op 07-02-1604 trouwde hij met Martije Coenraadsdr. (20 jaar). 


IJker van de Zeeuwse Dormant, een sluitgewicht dat zich sinds 01-01-2014 in de collectie DNB te Amsterdam bevindt, van meerdere krukgewichten en vervaardiger van dozen muntgewicht (Boerhaave Museum Leiden, De Waag Deventer). 


Vervaardiger van muntgewichtdozen uit de periode 1599 - 1621.

Foto’s: Webmuseum goudenzilverweging.nl  /  Een afbeelding uit: Ambachten, neringen en bedrijven, Alphabetisch voorgesteld aan de jeugd. Haarlem Erven J. Bohn. z.j.