www.goudenzilverweging.nl Goud- en zilverweging

Aanvullingen op de website sinds 13-01-2021

NEDERLANDSE GEWICHTEN VAN BRONS EN MESSING


Een nieuw boek over Nederlandse gewichten.

Het standaardwerk 2000 jaar gewichten in de Nederlanden werd in 1980 uitgegeven.
Ruim veertig (!) jaar later kwam er medio januari 2021 eindelijk weer een nieuw boek over Nederlandse gewichten uit met de titel: Nederlandse gewichten van brons en messing. (ISBN/EAN 9789090336961). Inmiddels is op 1 mei 2023 de derde druk verschenen.

Dit 447 pagina’s omvattende boek bevat talloze beschrijvingen en meer dan 800 foto’s van nieuw ontdekte handelsgewichten en gewichten voor fijne weging die waar mogelijk in historisch perspectief worden geplaatst.

Het boek heeft een harde gelamineerde kaft en een platte rug.

Om topkwaliteit en een lange levensduur te waarborgen is het boek genaaid zodat het op iedere pagina die je open slaat ook open blijft liggen. 

Het boek is bovendien voorzien van twee leeslinten.

Meer informatie over dit boek is te vinden op de getoonde foto’s zoals vermeld in het hoofditem Documentatie.

Dit fraai uitgevoerde en bijzondere boek kan worden besteld voor € 85,00 exclusief de verzendkosten.
Bestellen kan via een email naar info@oudegewichtjes.nl of tielemanpaas@planet.nl
Een WhatsApp sturen naar +31 (0)652480947 / +31 (0)623702650 kan ook.

Als vervolgens de betaling voor dit fraai uitgevoerde en bijzondere boek à € 85,00 plus de verzendkosten à € 7,95 is overgemaakt naar bankrekening NL26RABO 039 33 62 329. t.n.v. G.J. Warburg o.v.v. boek sturen wij het boek goed verpakt aan u op.

Graag tonen wij, auteurs van dit boek, u een aantal reacties van lezers die wij via onze websites (en soms privé) mochten ontvangen.
* Ben zeer blij met dit bijzonder mooie boek.
Dit boek is dik zijn geld waard, zo mooi alles uiteen gezet en gefotografeerd.
* Ik ben een kleine verzamelaar en heb niet veel gewichten. Maar toen jullie boek uitkwam in januari 2021 heb ik dat gelijk aangeschaft. Ik heb ontzettend veel geleerd van het uitgegeven werk. Daardoor heb ik al enkele leuke aankopen kunnen doen, die zonder dit boek niet mogelijk waren daar ik de kennis niet had.
* Het boek al meermaals goed doorbladerd. Super! Prachtige foto’s. Het volledig lezen zal in kleine beurtjes zijn…
* Nog de complimenten met het fraaie boek.
* Het boek is iets om van te genieten, dat heb ik na het helemaal te hebben door gelezen ook gedaan. Het leest vlot en gemakkelijk, dat is een pree. Jullie bleven duidelijk bij het dan betreffende onderwerp. Hele duidelijke en verhelderende foto’s. Wat waren de gewichten die daarvoor in aanmerking komen mooi gepoetst. De gegevens over balansen vond ik ook verhelderend. Mijn kennis betreffende de specifieke gewichten in de 2e helft van het boek is daarover ook verhelderend geweest, daar wist ik oppervlakkig iets van, maar nu iets meer en ik kan het nu zo nodig weer opzoeken. Dit boek komt zeker bij het determineren van de omschreven gewichten en dergelijke goed tot z’n recht. Ik heb diepe bewondering voor jullie kennis, daar neem ik mijn eenvoudige pet voor af. Heel hartelijk bedankt voor alle mededelingen en verzamelde kennis.
* Heb het boek ontvangen. Letterlijk een dijk van 'n boek!! Heerlijk om in te verdwalen merk ik al! Ze zullen van mij geen last meer hebben.
* Een goede kennis die reisapotheken e.d. verzamelt liet ik het boek zien. Toen hij het zag zei hij: wat een prachtig boek, wat kostte het ook alweer? Vervolgens kocht hij het.
* Wat een mooi boek! Om trots op te zijn, maar dat zal ook wel echt zo zijn? 40 jaar na het vorige boek en dan nu jullie boek. Echt prachtig! Proficiat met dit mooie resultaat na jarenlang eraan werken!
* Zeer mooi en uitgebreid boek c.q. documentatie met mooie foto's. Een mooi naslagwerk.
* Tijdens de Corona-periode: Veel dank voor het opsturen van het boek. Wanneer wij weer naar het museum mogen komen, zullen wij uw boek nauwgezet bekijken.
* Mijn complimenten met het door jullie gecomponeerde boek.
* Het is inderdaad een fantastisch boek geworden! Zit een verschrikkelijke hoeveelheid werk in en ik kan me voorstellen dat je nu even niets (nou ja, bijna niets) gaat doen om even bij te komen. Heb steeds de neiging om er in te bladeren en dan de bij de foto’s behorende info op te nemen. Ik heb nu maar besloten het boek te gaan “lezen” van begin tot het eind. Wel een hele pil maar met het onderwerp en de vele afbeeldingen een plezierige aangelegenheid.
* Complimenten voor jullie boek. Ik ben momenteel druk met het lezen ervan en hoop oprecht dat het een succes wordt binnen maar ook buiten onze vereniging, want dat verdient het boek, maar ook jullie inspanning verdient erkenning.
* Afgelopen vrijdagmiddag plofte er bij mij op de deurmat een gewichtig boek. Inmiddels ben ik aangeland bij pagina 210 (sluitgewichten) en diep onder de indruk van jullie werk. Overzichtelijk, prachtige foto’s en de teksten lezen vlot. Het is mijns inziens een boek geworden dat iedereen die wat met gewichten heeft in de kast moet hebben staan. Als je het, zoals ik nu doe, achter elkaar leest dan valt het wel op dat er soms herhalingen in zitten maar als je het als naslagwerk gebruikt is dat wel weer erg nuttig. Ik heb in ieder geval nog een paar avonden leeswerk maar gezien de avondklok geen probleem.
* Via een voicemail: Ik wil je van harte feliciteren met jullie boek.
* Wat een werkelijk prachtig boek is dit geworden, ik heb er diep respect voor! En wat een mooie kroon op jullie levenswerk dat zowel het Rijksmuseum als de expert van Kunst en Kitsch hier de grote waarde van inzien. Dat moet toch een hele mooie erkenning zijn in jullie vakgebied. Van harte gefeliciteerd.
* Boek is schitterend.
* Wat een schitterend boek, niks te veel gezegd, overtreft alles, blijf kijken.
* Gelukkig had ik altijd een voorkeur voor boeken met veel plaatjes. In jullie boek zojuist al een leuke ontdekking gedaan. In een muntgewichtdoosje uit mijn verzameling zaten azen welke ik niet kon thuis brengen. Nu wel. Ze komen uit Luik.
* Vandaag boek ontvangen. Fantastisch mooi en ook handig. Ga het rustig doorlezen. Komt op een ereplaats in mijn bibliotheek.
* Het boek is binnen! Jullie begrijpen dat ik nog maar enkele bladzijden gelezen heb , maar het is prachtig! Wat een aandacht is hieraan besteed. Echt schitterend, krijgt een ereplaats. Veel dank.
* Wij hebben het boek zojuist ontvangen, ik heb het doorgebladerd van voor tot achteren en weer terug. Het ziet er heel mooi uit, goed verzorgd en het koper keurig gepoetst. Heel hartelijk bedankt voor de moeite die jullie er aan besteed hebben.
* Zojuist per koerier jullie prachtige standaardwerk ontvangen. Onmiddellijk snel doorbladeren is zo'n primaire reactie van mij. En de eerste primaire reactie op de inhoud. FANTASTISCH!!! Wat een prachtig naslagwerk. Mooie vormgeving. Van harte proficiat.
* Proficiat met jullie publicatie! Ik heb het boek zojuist ontvangen en het ziet er zeer mooi, informatief en uitgebreid uit. Ik zal er veel lees- en determineerplezier aan beleven. Tevens dank voor het signeren.
* Wauw, wauw, wauw!!! Wat een prachtig boek is het geworden! Heel veel dank voor het opsturen! Dit is echt iets om heel trots op te zijn voor jullie. Nu maar hopen dat het bij iedere verzamelaar en geïnteresseerde terechtkomt! Heel veel groeten en geniet van het mooie werk!
* Wat een fantastisch boek. HEEEEL BLIJ MEE. Wat prachtig, wat een info.
* Hierbij mijn bewondering voor het `schrijven `van het boek Nederlandse Gewichten van Brons en Messing. Ofschoon ik het nog maar even heb ingezien, in een woord prachtig met, gelukkig, veel afbeeldingen. Ik heb zo nu en dan over de schouder mee mogen kijken en dan besef je pas wat een enorme hoeveelheid precisiewerk verzet moet worden om een degelijk boek te realiseren. Mede door de vele vormen en uitvoeringen en merktekens op de gewichten. Uniek. Ook dank voor het signeren van het boek met een persoonlijk woord, dat maakt het uniek. Dit boek wordt dan ook een bewaarexemplaar en ik heb er nog een besteld voor dagelijks gebruik.
* Ik heb het prachtige boek vanmiddag in zeer goede staat ontvangen , mijn complimenten voor de perfecte verpakking, "klasse ". Het boek gaat mee de komende dagen in de Achterhoek, van mij zal mijn vrouw geen last hebben. Bedankt voor alle medewerking.
* Het is een doorwrocht boek!! Dat wordt serieus studeren, hartstikke leuk. Ik hoop voldoende tijd te krijgen om me de materie wat ‘eigen’ te maken. Gelukkig ben ik nog een jonge pensionado en zijn de hersentjes nog soepeltjes.  Ik zie de ‘gewichtige’ toekomst met vertrouwen tegemoet! Hoe lang zijn jullie trouwens met de ‘productie’ van ik mag toch rustig zeggen dit standaardwerk bezig geweest…..
* Het boek hebben wij in goede orde ontvangen! Wij zijn er heel blij mee!
* Het boek trof ik vanmorgen op mijn bureau aan. Fijn dat het nu hier in huis is, het is een mooi naslagwerk!
* Wat een mooi boek.
* Ik heb uw fascinerende boek inderdaad al eens bestudeerd. We zullen hem binnenkort ook voor onze bibliotheek bestellen.


15-06-2024 Documentatie > Pillendoosje met het opschrift Dr. J.P.G. Gelauff’s Pillen
Toegevoegd; Pillendoosje met het opschrift Dr. J.P.G. Gelauff’s Pillen

11-06-2024 Documentatie > De zeldzaamheid van Nederlandse bronzen en messing gewichten voor goud- en zilverweging/fijne weging
Toegevoegd; tekst gewijzigd en deze deels verwerkt in tabellen

01-06-2024 Documentatie > De stempelafslagen op Nederlandse gewichten van brons en messing
Toegevoegd; De stempelafslagen op Nederlandse gewichten van brons en messing

31-05-2024 Documentatie > De vervaardiging van jaarletterstempels/acht jaarletterstempels gesneden voor Bonaire en Curaçao
Toegevoegd; De vervaardiging van jaarletterstempels/acht jaarletterstempels gesneden voor Bonaire en Curaçao

04-05-2024 Specifieke objecten > Andere objecten > Juwelendoosje van de firma L. Spruit, Stads Uurwerkmaker Goud en Zilver, Houttil 21 te Alkmaar collectie W
Toegevoegd; Juwelendoosje van de firma L. Spruit, Stads Uurwerkmaker Goud en Zilver, Houttil 21 te Alkmaar collectie W

04-05-2024 Specifieke objecten > Andere objecten > Enveloppe geadresseerd aan H.B. Defoer, met kaartjes voor de verloving van mr. J. Westerman Holstijn, beiden oud-directieleden van De Nederlandsche Bank collectie W
Toegevoegd; Enveloppe geadresseerd aan H.B. Defoer, met kaartjes voor de verloving van mr. J. Westerman Holstijn, beiden oud-directieleden van De Nederlandsche Bank collectie W

18-04-2024 Gewichten > Trooise Gewichten > ½ mark krukgewicht collectie W
Toegevoegd; ½ mark krukgewicht collectie W

15-03-2024 Gewichten > Gewichten voor fijne weging: 1870-1912 > 5 dekagram t/m 1 gram knopgewichten, fijne weging, fabrikant P. Rijksen Utrecht / S. van Amersfoort Gorinchem / onbekend fabrieksmerk collectie W
Toegevoegd; beschrijvingen gewijzigd

04-03-2024 Documentatie > Verhuizing goud en geld van DNB van Amsterdam naar Zeist, april/mei 2023
Toegevoegd; Verhuizing goud en geld van DNB van Amsterdam naar Zeist, april/mei 2023

29-12-2023 Specifieke objecten > Balansen voor goud- en zilverweging > IJzeren, gelijkarmige, stationaire apothekersbalans collectie W
Toegevoegd; IJzeren, gelijkarmige, stationaire apothekersbalans collectie W

24-12-2023 Specifieke objecten > Andere objecten > Lakstempel van het hulp(post)kantoor te Hellendoorn
Toegevoegd; Lakstempel van het hulp(post)kantoor te Hellendoorn

23-12-2023 Specifieke objecten > Andere objecten > Lakstempel van de Nederlandsche Middenstandsbank N.V. collectie W
Toegevoegd; de omschrijving van het gebruik van de lakstempel

23-12-2023 Specifieke objecten > Balansen voor goud- en zilverweging > Balansschaal voor een gelijkarmige balans, geijkt door Jacob l’Admiral collectie W
Toegevoegd; Balansschaal voor een gelijkarmige balans, geijkt door Jacob l’Admiral collectie W

15-12-2023 Specifieke objecten > Andere objecten > Kartonnen juwelen-/sieradendoosje van Johannes Petrus Koppies te Hoorn collectie W
Toegevoegd; Kartonnen juwelen-/sieradendoosje van Johannes Petrus Koppies te Hoorn collectie W

10-11-2023 Gewichten > Trooise gewichten > 10 ½ vierling vervaardigd door Theodorus Antonius Nagel collectie W
Toegevoegd; 10 ½ vierling vervaardigd door Theodorus Antonius Nagel collectie W

01-09-2023 Gewichten > Gewichten voor fijne weging: 1870-1912 > 1 kilogram t/m 2 dekagram, 5 en 2 gram, knopgewichten, fijne weging, fabrikant G Swarte Groningen
collectie W
Toegevoegd; tekst en foto’s gecompleteerd

26-06-2023 Home/Nieuws/Documentatie Nederlandse gewichten van brons en messing een aantal reacties van lezers toegevoegd
Toegevoegd; Nederlandse gewichten van brons en messing een aantal reacties van lezers toegevoegd

23-05-2023 Specifieke objecten > Andere objecten > Vijf toetsnaalden voor goud collectie W
Toegevoegd; gegevens over de vorige eigenaar van de toetsnaalden, H. van der Zwaag, hoofdessaieur van de Dienst van de Waarborg te Utrecht

16-04-2023 Gewichten > Gewichten voor fijne weging: 1870-1912 > 1 kilogram t/m 5 dekagram druppelknopgewichten, fijne weging, fabrikant P. Rijksen Utrecht collectie W
Toegevoegd; 1 kilogram t/m 5 dekagram druppelknopgewichten, fijne weging, fabrikant P. Rijksen Utrecht collectie W

10-04-2023 Gewichten voor fijne weging: 1820-1870 > 5 Ned. oncen / ongeijkt knopgewicht voor fijne weging, afkomstig uit De Munt te Utrecht, later geijkt als handelsgewicht voor fijne weging collectie W 
Toegevoegd; gehele tekst gewijzigd

10-04-2023 Gewichten voor fijne weging: 1820-1870 > 5 Ned. oncen / ongeijkt knopgewicht voor fijne weging, afkomstig uit De Munt te Utrecht collectie W
Toegevoegd; gehele tekst gewijzigd

31-03-2023 Gewichten > Gewichten voor fijne weging: 1870-1912 > 5 HEKTOGRAM / 500 G sluitgewicht, gewone weging, fabrikant M. Verlaan Utrecht collectie W
Toegevoegd; nieuwe foto’s

30-03-2023 Gewichten > Gewichten voor fijne weging: 1870-1912 > 1 HEKTOGR. / 100 G sluitgewicht, fijne weging, fabrikant v. Zeist Utrecht collectie W
Toegevoegd; gehele tekst gewijzigd

30-03-2023 Gewichten > Gewichten voor fijne weging: 1870-1912 > 5 HEKTOGRAM / 500 G sluitgewicht, gewone weging, fabrikant M. Verlaan Utrecht collectie W
Toegevoegd; gehele tekst gewijzigd

30-03-2023 Gewichten > Gewichten voor fijne weging: 1870-1912 > 1 KILOGRAM / 1000 G sluitgewicht, gewone weging, fabrikant M. Verlaan Utrecht collectie W 
Toegevoegd; gehele tekst gewijzigd

28-02-2023 Gewichten > Trooise gewichten > 4 mark krukgewicht uit Utrecht collectie W
Toegevoegd; gehele tekst gewijzigd

27-02-2023 Gezocht
Toegevoegd; gehele tekst gewijzigd

15-02-2023 Gewichten > Gewichten voor fijne weging: 1870-1912 > 2 HEKTOG / 200 G sluitgewicht, gewone weging, fabrikant M. Verlaan Utrecht collectie W
Toegevoegd; 2 HEKTOG / 200 G sluitgewicht, gewone weging, fabrikant M. Verlaan Utrecht collectie W

22-01-2022 Specifieke objecten > Andere objecten > Zes lakzegels van de directie van De Nederlandsche Bank collectie W
Toegevoegd; beschrijving gewijzigd in verband met aanvullende informatie en foto’s toegevoegd

12-12-2022 Gewichten > Trooise gewichten > 1/2 Gronings Troois pond krukgewicht collectie W
Toegevoegd; de gehele beschrijving gewijzigd

27-11-2022 Specifieke objecten > Andere objecten > Lakstempel van vermoedelijk een hoedenmaker of -verkoper collectie W
Toegevoegd; gehele tekst gewijzigd omdat het lakstempel van vermoedelijk een hoedenmaker of –verkoper lijkt te zijn en niet, zoals eerder gedacht, van de weduwe Hussem & Soon uit Amsterdam, die handelde in tabak

01-11-2022 Gewichten > Gewichten voor fijne weging: 1820-1870 > 5 Ned. oncen knopgewicht / standaardgewicht van de derde rang getransformeerd naar gewicht voor fijne weging collectie W
Toegevoegd; 5 Ned. oncen knopgewicht / standaardgewicht van de derde rang getransformeerd naar gewicht voor fijne weging collectie W

19-10-2022 Specifieke objecten > Andere objecten > Lakstempel van vermoedelijk de weduwe Hussem & Soon uit Amsterdam, die handelde in tabak collectie W
Toegevoegd; Lakstempel van vermoedelijk de weduwe Hussem & Soon uit Amsterdam, die handelde in tabak collectie W

08-09-2022 Gewichten > Trooise gewichten > 1 Gronings Troois pond collectie W
Toegevoegd; 1 Gronings Troois pond collectie W

01-09-2022 Gewichten > Medicinale gewichten 1820-1872 > Kist met medicinale gewichten van 1 libra medicinalis t/m 1/2 scrupel collectie W 
Toegevoegd; gewicht van ¼ grein

01-09-2022 Gewichten > Medicinale gewichten voormetriek > 1 drachme uit de Noordelijke Nederlanden collectie W
Toegevoegd; 1 drachme uit de Noordelijke Nederlanden collectie W

01-09-2022 Gewichten > Medicinale gewichten voormetriek > 2 drachme uit de Noordelijke Nederlanden collectie W
Toegevoegd; 2 drachme uit de Noordelijke Nederlanden collectie W

29-08-2022 Gewichten > Gewichten voor fijne weging: 1870-1912 > 5 dekagram t/m 1 gram knopgewichten, fijne weging, P. Rijksen Utrecht / S. van Amersfoort Gorinchem collectie W
Toegevoegd; beschrijvingen en foto’s gewijzigd

13-08-2022 www.goudenzilverweging.nl > Vragen?
Toegevoegd; het hoofditem Vragen?

13-08-2022 Home > Vragen?
Toegevoegd; het hoofditem Vragen?

10-08-2022 Gewichten > Gewichten fijne weging: 1820-1870 > 5 Ned. ons knopgewicht/standaard van de derde rang collectie W
Toegevoegd; 5 Ned. ons knopgewicht/standaard van de derde rang collectie W

08-08-2022 Gewichten > Gewichten fijne weging: 1941-1949 > 100 gram knopgewicht, fijne weging met esculaap, fabrikant H Den Haag collectie W
Toegevoegd; 100 gram knopgewicht, fijne weging met esculaap, fabrikant H Den Haag collectie W

08-08-2022 Specifieke objecten > Diamant-/parelmaten en diamantzeven > Diamantmaat van Adolf (I) de Backer uit Amsterdam particuliere collectie 
Toegevoegd; wijzigingen in de tekst aangebracht

08-08-2022 Specifieke objecten > Diamant-/parelmaten en diamantzeven > Diamantzeef van W.m Linderman & Co Amsterdam particuliere collectie
Toegevoegd; wijzigingen in de tekst aangebracht

08-08-2022 Specifieke objecten > Diamant-/parelmaten en diamantzeven > Introductietekst gewijzigd
Toegevoegd; Introductietekst gewijzigd

02-08-2022 Gewichten > Gewichten voor fijne weging: 1870-1912 > 5 dekagram t/m 1 gram druppelknopgewichten, fijne weging, fabrikant S / B&B, in afwijkende/op bijzondere manier ingedeelde kist collectie W
Toegevoegd; 5 dekagram t/m 1 gram druppelknopgewichten, fijne weging, fabrikant S / B&B, in afwijkende/op bijzondere manier ingedeelde kist collectie W

28-07-2022 Gewichten > Gewichten voor fijne weging: 1820-1870 > 500 / 500 / 200 milligram, messing, geijkt door één van de Amsterdamse arrondissementsijkers collectie W
Toegevoegd; messing gewicht van 500 milligram

28-07-2022 Gewichten > Gewichten voor fijne weging: 1870-1912 > 1 kilogram t/m 2 dekagram knopgewichten, fijne weging, fabrikant G Swarte Groningen collectie W
Toegevoegd; messing gewicht van 500 milligram

28-07-2022 Gewichten > Medicinale gewichten 1820-1972 > Kist met medicinale gewichten van 1 libra medicinalis t/m 1/2 scrupel collectie W
Toegevoegd; messing gewichten van 9 en 1 grein

01-07-2022 Documentatie > Folders van het IJkwezen betreffend de jaarletter D 1967-1968 t/m jaartalmerk 80 1980 collectie W
Toegevoegd; Folders van het IJkwezen betreffend de jaarletter D 1967-1968 t/m jaartalmerk 80 1980 collectie W

01-07-2022 Documentatie > Folder van de Dienst van het IJkwezen 1983: overzicht van de belangrijkste merken, tekens en zegels voor de jaren 1983 t/m 1986 collectie W
Toegevoegd; Folder van de Dienst van het IJkwezen 1983: overzicht van de belangrijkste merken, tekens en zegels voor de jaren 1983 t/m 1986 collectie W

28-06-2022 Specifieke objecten > Andere objecten > Kartonnen medicijndoosje van huisarts L.J.M. Snieders te Reusel collectie W
Toegevoegd; Kartonnen medicijndoosje van huisarts L.J.M. Snieders te Reusel collectie W

17-06-2022 Documentatie > De zeldzaamheid van Nederlandse messing gewichten voor goud- en zilverweging/fijne weging
Toegevoegd; De zeldzaamheid van Nederlandse messing gewichten voor goud- en zilverweging/fijne weging

12-06-2022 Gewichten > Gewichten voor fijne weging: 1870-1912 > 5 dekagram t/m 1 gram knopgewichten, fijne weging, fabrikant P. Rijksen Utrecht collectie W
Toegevoegd; 5 dekagram t/m 1 gram knopgewichten, fijne weging, fabrikant P. Rijksen Utrecht collectie W

11-06-2022 Gewichten > Gewichten voor fijne weging: 1870-1912 > Doosje van KON. NED. FABRIEK J.M. VAN KEMPEN EN ZONEN VOORSCHOTEN met milligramgewichten collectie W
Toegevoegd; Doosje van KON. NED. FABRIEK J.M. VAN KEMPEN EN ZONEN VOORSCHOTEN met milligramgewichten collectie W (verplaatst van Specifieke objecten > Andere objecten naar Gewichten > Gewichten voor fijne weging: 1870-1912)

05-06-2022 Specifieke objecten > Andere objecten > Messing plaatjes om de nauwkeurigheid van een balans voor fijne weging aan te geven collectie W
Toegevoegd; Messing plaatjes om de nauwkeurigheid van een balans voor fijne weging aan te geven collectie W

04-06-2022 Gewichten > Medicinale gewichten voormetriek > Voormetrieke medicinale greinen uit de Noordelijke Nederlanden in een schuifdoosje van G.J. van RIJSOORT van MEURS & ZOON APOTHEKERS DORDRECHT collectie W
Toegevoegd; Voormetrieke medicinale greinen uit de Noordelijke Nederlanden in een schuifdoosje van G.J. van RIJSOORT van MEURS & ZOON APOTHEKERS DORDRECHT collectie W

04-06-2022 Specifieke objecten > Balansen voor goud- en zilverweging > Kleine ijzeren balans (lengte balansjuk = 149 mm) collectie W
Toegevoegd; Kleine ijzeren balans (lengte balansjuk = 149 mm) collectie W

16-05-2022 Gewichten > Gewichten fijne weging: 1949-1998 > Gouden milligramgewichten van 500, 200, 100, 100, 100, 50 milligram en drie ruitertjes collectie W
Toegevoegd; Gouden milligramgewichten van 500, 200, 100, 100, 100, 50 milligram en drie ruitertjes collectie W

15-05-2022 Gewichten > Gewichten fijne weging: 1949-1998 > 1000 gram t/m 1 gram knopgewichten, fijne weging, fabrikant H Den Haag collectie W
Toegevoegd; foto van een balans met een ruitertje en beschrijving van de ruitertjes

15-05-2022 Specifieke objecten > Andere objecten > Gewichtenplaatje van porselein: Instrumentenhandel, G.B. Salm, Amsterdam collectie W
Toegevoegd; Gewichtenplaatje van porselein: Instrumentenhandel, G.B. Salm, Amsterdam collectie W

15-05-2022 Specifieke objecten > Andere objecten > Gewichtenplaatje van porselein: J.C.Th. Marius te Utrecht collectie W
Toegevoegd; foto’s en beschrijving gewijzigd

15-05-2022 Gewichten > Gewichten voor fijne weging:1870-1912 > 1 hektogram t/m 1 gram knopgewichten, gewone en fijne weging, diverse fabrikanten collectie W
Toegevoegd; foto’s en beschrijving milligramgewichten gewijzigd

15-05-2022 Gewichten > Gewichten voor fijne weging:1870-1912 > 2 hektogram t/m 1 gram knopgewichten, gewone en fijne weging, fabrikant O Rotterdam collectie W 
Toegevoegd; foto’s en beschrijving milligramgewichten gewijzigd

11-05-2022 Specifieke objecten > Andere objecten > Doosje van KON. NED. FABRIEK J.M. VAN KEMPEN EN ZONEN VOORSCHOTEN met milligramgewichten collectie W
Toegevoegd; Doosje van KON. NED. FABRIEK J.M. VAN KEMPEN EN ZONEN VOORSCHOTEN met milligramgewichten collectie W

07-05-2022 Specifieke objecten > Andere objecten > Bronzen penning 26-09-1936; Op het verlaten van de gouden standaard collectie W
Toegevoegd; aanvullingen op de beschrijving over de fabrikant Gerritsen en Van Kempen te Zeist

07-05-2022 Gewichten > Trooise Gewichten > 2 ons van het gilde van Sint-Elooi te Gent collectie W
Toegevoegd; hele beschrijving herzien en foto's toegevoegd

20-01-2022 Gewichten > Gewichten voor fijne weging: 1820-1870 > 5 Ned. ons  /  500 w Schröder Utrecht collectie W
Toegevoegd; nieuwe foto’s

15-01-2022 Gewichten voor fijne weging: 1870-1912 > 2 hektogram t/m 1 gram knopgewichten, gewone en fijne weging, fabrikant O Rotterdam collectie W
Toegevoegd; 2 hektogram t/m 1 gram knopgewichten, gewone en fijne weging, fabrikant O Rotterdam collectie W

15-01-2022 Specifieke objecten > Andere objecten > Naam- en sleutelplaat van de brandkastenfabriek De Haas uit Rotterdam collectie W
Toegevoegd; Naam- en sleutelplaat van de brandkastenfabriek De Haas uit Rotterdam collectie W

03-01-2022 Documentatie > IJk- en justeermeester-generaal van het Troois gewicht Stephanus Gerardus Nagel
Toegevoegd; nieuwe informatie

29-10-2021 Specifieke objecten > Diamantzeef > Diamantmaat van Adolf (I) de Backer uit Amsterdam particuliere collectie
Toegevoegd; Diamantmaat van Adolf (I) de Backer uit Amsterdam particuliere collectie

14-06-2021 Gewichten > Gewichten voor fijne weging: 1941-1949 > Chemisch-analytische gewichten van 50 gram t/m 1 mg collectie W
Toegevoegd; Chemisch-analytische gewichten van 50 gram t/m 1 mg collectie W

13-06-2021 Gewichten > Trooise gewichten > 8 Troois pond sluitgewicht P.J. le Cointe particuliere collectie
Toegevoegd; 8 Troois pond sluitgewicht P.J. le Cointe particuliere collectie

13-06-2021 Gewichten > Trooise gewichten > 4 Troois pond sluitgewicht J. l’Admiral particuliere collectie
Toegevoegd; 4 Troois pond sluitgewicht J. l’Admiral particuliere collectie

01-06-2021 Documentatie > Eed voor de IJkmeester van de stad Goes
Toegevoegd; Eed voor de IJkmeester van de stad Goes


31-05-2021 Specifieke objecten > Andere objecten > Milligramenveloppe voor apotheker J.W. Florijn te Haarlem 11-02-1947 collectie W
Toegevoegd; Milligramenveloppe voor apotheker J.W. Florijn te Haarlem 11-02-1947 collectie W

22-05-2021Gewichten > Gewichten voor fijne weging: 1820-1870 > 500 / 200 milligram, messing, geijkt door één van de Amsterdamse arrondissementsijkers collectie W
Toegevoegd; 500 / 200 milligram, messing, geijkt door één van de Amsterdamse arrondissementsijkers collectie W

22-05-2021Gewichten > Gewichten voor fijne weging: 1820-1870 > 100 / 50 / 10 milligram, aluminium, geijkt door één van de Amsterdamse arrondissementsijkers collectie W
Toegevoegd; 100 / 50 / 10 milligram, aluminium, geijkt door één van de Amsterdamse arrondissementsijkers collectie W

19-04-2021 Gewichten > Medicinale gewichten voormetriek > 1/2 drachme uit de Zuidelijke Nederlanden collectie W
Toegevoegd; 1/2 drachme uit de Zuidelijke Nederlanden collectie W

19-04-2021 Gewichten > Medicinale gewichten voormetriek > 1 scrupel uit de Noordelijke Nederlanden collectie W
Toegevoegd; 1 scrupel uit de Noordelijke Nederlanden collectie W

17-04-2021 Gewichten > Medicinale gewichten voormetriek > 4 drachme uit de Noordelijke Nederlanden collectie W
Toegevoegd; 4 drachme uit de Noordelijke Nederlanden collectie W

16-04-2021 Gewichten > Medicinale gewichten: 1820-1872 > Kist met medicinale gewichten van 1 libra medicinalis t/m 1/2 scrupel collectie W
Toegevoegd; Kist met medicinale gewichten van 1 libra medicinalis t/m 1/2 scrupel collectie W

28-03-2021 Documentatie > 01-10-1998 Wijziging IJkreglement, afschaffing periodieke herkeuring van gewichten
Toegevoegd; 01-10-1998 Wijziging IJkreglement, afschaffing periodieke herkeuring van gewichten

28-03-2021 Documentatie > 1991 Einde van de fabricage van messing gewichten in Nederland
Toegevoegd; de titel, de tekst en de foto’s gewijzigd

21-03-2021 Gewichten > Gewichten voor fijne weging: 1941-1949 > 200 gram knopgewicht, fijne weging met esculaap, fabrikant H Den Haag collectie W
Toegevoegd; 200 gram knopgewicht, fijne weging met esculaap, fabrikant H Den Haag collectie W

21-03-2021 Gewichten > Gewichten voor fijne weging: 1941-1949 > 500 gram knopgewicht, fijne weging met esculaap, fabrikant H Den Haag collectie W
Toegevoegd; 500 gram knopgewicht, fijne weging met esculaap, fabrikant H Den Haag collectie W

19-03-2021 Gewichten > Gewichten voor fijne weging: 1941-heden gewijzigd in Gewichten voor gewone weging:1941-1998, gehele tekst gewijzigd

19-03-2021 Gewichten > Gewichten voor fijne weging: 1949-heden gewijzigd in: Gewichten voor fijne weging: 1949-1998, gehele tekst gewijzigd

04-03-2021 Gewichten > Gewichten voor fijne weging: 1941-1949 > 1 kilogram knopgewicht, fijne weging met esculaap, fabrikant H Den Haag collectie W
Toegevoegd; de omschrijving van het gewicht herzien

03-03-2021 Gewichten > Gewichten voor fijne weging: 1941-1949 > 100 gram t/m 1 gram knopgewichten, fijne weging met esculaap, fabrikant O Brummen collectie W
Toegevoegd; de omschrijving van de gewichten herzien

03-03-2021 Gewichten > Gewichten voor fijne weging: 1919-1941 > 1 kilogram t/m 1 gram knopgewichten, gewone en fijne weging, fabrikant O Brummen collectie W
Toegevoegd; de omschrijving van de gewichten herzien

28-02-2021 Gewichten > Gewichten voor fijne weging: 1870-1912 > 5 dekagram knopgewicht, gewone en fijne weging, fabrikant O Rotterdam collectie W
Toegevoegd; 5 dekagram knopgewicht, gewone en fijne weging, fabrikant O Rotterdam collectie W

25-02-2021 Gewichten > Gewichten voor fijne weging: 1870-1912 > 1 hektogram knopgewicht, gewone en fijne weging, fabrikant v. Wingerden Gorinchem collectie W
Toegevoegd; 1 hektogram knopgewicht, gewone en fijne weging, fabrikant v. Wingerden Gorinchem collectie W 

25-02-2021 Gewichten > gewichten fijne weging: 1870-1912 > 1 kilogram knopgewicht, gewone en fijne weging, fabrikant L Sneek collectie W
Toegevoegd; 1 kilogram knopgewicht, gewone en fijne weging, fabrikant L Sneek collectie W

18-02-2021 Gewichten voor gewone weging: 1941-1998 > 1 kilogram knopgewicht, gewone weging, fabrikant H Den Haag collectie W
Toegevoegd; 1 kilogram knopgewicht, gewone weging, fabrikant H Den Haag collectie W

16-02-2021 Gewichten > Gewichten voor fijne weging: 1941-1949, gehele tekst gewijzigd

16-02-2021 Gewichten > Gewichten voor fijne weging: 1919-1941, gehele tekst gewijzigd

16-02-2021 Gewichten > Gewichten voor fijne weging: 1912-1919, gehele tekst gewijzigd

16-02-2021 Gewichten > Gewichten voor fijne weging: 1870-1912, gehele tekst gewijzigd

16-02-2021 Gewichten > Gewichten voor fijne weging: 1820-1870, gehele tekst gewijzigd

15-02-2021 Documentatie > Hoofdzaken wet- en regelgeving 1949-heden gewijzigd in Hoofdzaken wet- en regelgeving 1949-1998 fijne weging en gehele tekst gewijzigd

15-02-2021 Documentatie > Hoofdzaken wet- en regelgeving 1941-heden gewijzigd in Hoofdzaken wet- en regelgeving 1941-1998 gewone weging en gehele tekst gewijzigd

15-02-2021 Documentatie > Hoofdzaken wet- en regelgeving 1941-1949 gewijzigd in Hoofdzaken wet- en regelgeving 1941-1949 fijne weging en gehele tekst gewijzigd

15-02-2021 Documentatie > Hoofdzaken wet- en regelgeving 1919-1941, gehele tekst gewijzigd

15-02-2021 Documentatie > Hoofdzaken wet- en regelgeving 1912-1919, gehele tekst gewijzigd

15-02-2021 Documentatie > Hoofdzaken wet- en regelgeving 1870-1912, gehele tekst gewijzigd

15-02-2021 Documentatie > Hoofdzaken wet- en regelgeving 1820-1870, gehele tekst gewijzigd

12-02-2021 Documentatie > De Nederlandse ijkmerken vanaf 1820-heden is vervallen

12-02-2021 Documentatie > IJkkantoren 1870-1993
Toegevoegd; IJkkantoren 1870-1993

12-02-2021 Documentatie > Goedkeuringsmerken 1820-1998
Toegevoegd; Goedkeuringsmerken 1820-1998

11-02-2021 Documentatie > Afkeuringsmerken 1820-1998
Toegevoegd; Afkeuringsmerken 1820-1998

05-02-2021 Webmuseumwinkel > 2 kilogram knopgewicht
Toegevoegd; 2 kilogram knopgewicht

02-02-2021 Gewichten voor fijne weging: 1870-1912 > 1 kilogram knopgewicht Louwmans & Co. collectie W
Toegevoegd; 1 kilogram knopgewicht Louwmans & Co. collectie W

02-02-2021 Gewichten voor fijne weging: 1870-1912 > 5 hektogram knopgewicht C.T.X Kleinefeldt collectie W
Toegevoegd; 5 hektogram knopgewicht C.T.X. Kleinefeldt collectie W

13-01-2021 Documentatie > Extract Raden en Generaal Meesteren der Munt d.d. 24-09-1830 collectie W
Toegevoegd; Extract Raden en Generaal Meesteren der Munt d.d. 24-09-1830 collectie W