www.goudenzilverweging.nl Goud- en zilverweging

Andere objecten

Vijf lakzegels van de directie van De Nederlandsche Bank collectie W

Object

De vijf lakzegels van de directie van De Nederlandsche Bank zijn vervaardigd van rode zegellak.
Het lakstempel waarmee deze lakzegels zijn gemaakt is voorzien van een messing afdruk, cachet of gravure met een zegelfiguur, de voorstelling op het zegel, die bestaat uit:
* Het rondschrift DE NEDERLANDSCHE BANK
* Horizontaal in het midden het woord DIRECTIE

De rechter foto van de gravure in het lakstempel toont het spiegelbeeld van de zegelfiguur: de afbeelding zoals die in de zegellak wordt afgedrukt.

Het lakstempel en de elektrische laksmelter bevinden zich in een particuliere collectie.

Omschrijving

De van zegellak gemaakte lakzegels werden vermoedelijk gebruikt als sluitzegel voor het sluiten/verzegelen van belangrijke documenten en brieven afkomstig van de directie van DNB.
Een sluitzegel is een zegel, veelal bedrukt met een zegelfiguur, waarmee een brief of envelop wordt afgesloten en waarmee een afzender zich bekend maakt.
De lakzegels waarin met het lakstempel het rondschrift DE NEDERLANDSCHE BANK en het woord DIRECTIE zijn afgedrukt golden als waarborg en als kenteken van de directie van De Nederlandsche Bank die door de afbeelding van het zegel kon worden geïdentificeerd.

Bijzonderheden

Het lakstempel zat in een zak waarin zich ook een elektrisch te verwarmen zegellaksmelter bevond.
Als de zegellak warm was kwam, door het bedienen van een hendel aan de bovenkant van het taps toelopende apparaat, de verwarmde lak vrij zodat die op het papier kon druppelen.
Aan de zegellaksmelter zat een label met het jaartal 1976.
Op de onderzijde van de schaal waarop de laksmelter is bevestigd zijn twee stickers geplakt met de : datum 27-9-’76: één in het midden en één op de rand van de schaal.
In 1976 was Jelle Zijlstra (* 27-08-1918 / † 23-12-2001) de vijftiende DNB-president.
Hij bekleedde die functie van 1967-1982.

Royal Posthumus
De Koninklijke Fabrieken Posthumus BV te Amsterdam, kortweg Royal Posthumus, is een sinds 01-06-1865 bestaand familiebedrijf. Het bedrijf vervaardigt onder meer: lakstempels, stalen slagstempels, douanestempels, messing brand-, folie- en preegstempels, naambadges, machineplaten, naamplaten, preegstempels in 3D voor exclusieve etiketten, blinddrukstempels met bijvoorbeeld familiewapens, gegraveerde scheepsbellen, kantoorstempels, hobbystempels, stempels voor specifieke verpakkingsdoeleinden en bewegwijzeringen.
Het bedrijf levert ook lakstaven en laksmelters, waaronder de Gutenberg laksmelter.
In 1976 leverde de firma Posthumus klaarblijkelijk nog de door hen zelf vervaardigde lakstaven met als opschrift POSTHUMUS . AMSTERDAM/ ROYAL WAX

De Gutenberg laksmelter die door De Nederlandsche Bank werd gebruikt is ook op de foto’s afgebeeld.

In 1920 verwierf het bedrijf het predicaat Koninklijk. Na 1945 werd van alle bedrijven die zich voor de oorlog Koninklijk mochten noemen, beoordeeld of zij dit predicaat nog verdienen. Posthumus herkreeg dit predicaat toen mede dankzij de veelzijdige steun aan het verzet.

Inventarisnummer

n.v.t. / Collectie W

Foto's

Webmuseum goudenzilverweging.nl