www.goudenzilverweging.nl Goud- en zilverweging

Andere objecten

Kartonnen medicijndoosje van huisarts L.J.M. Snieders te Reusel collectie W

Object

Kartonnen medicijndoosje van huisarts L.J.M. Snieders te Reusel

Omschrijving

Kartonnen medicijndoosje van huisarts L.J.M. Snieders te Reusel
Het doosje was bedoeld als medicijndoosje voor volgens recept verstrekte medicijnen in de vorm van pillen/tabletten

Bijzonderheden

Op het medicijndoosje staat het volgende opschrift:

NIET OM IN TE NEMEN

L.J.M. SNIEDERS, Arts
“De Nieuw Hoef” REUSEL
Tel. 04976-330
Spr.uur: Alle werkd.
8½-11 uur

Lambertus Johannes Maria Snieders (* 22-05-1922 Dommelen/
† 16-02-1984 Eindhoven) was huisarts en woonde in een Victoriaanse villa, een woonhuis met praktijkruimte, genaamd “De Nieuw Hoef” op het adres Wilhelminalaan 98 te Reusel. Naar verluidt heeft Anton Pieck in “De Nieuw Hoef” vaker de nacht doorgebracht. Bekend is dat hij van dit herenhuis in Engelse landstijl in 1963 een tekening heeft gemaakt. Vermoed wordt dat hij de tekening maakte als dank voor genoemde overnachtingen.

L.J.M. Snieders was de eerste dokter/huisarts die Reusel binnen haar grenzen kreeg. Hij was zeer geliefd en stond in de wijde omgeving, zelfs tot in Antwerpen, als een bekwaam geneesheer bekend.
Dokter Snieders heeft ook op sociaal maatschappelijk terrein veel voor Reusel betekend. Zijn vader was de brouwer van het Dommelsch Bier. De Dommelsche Bierbrouwerij was in het bezit van de familie Snieders, waardoor dokter Snieders later ook mede-eigenaar van die bierbrouwerij werd.

Het doosje kan op basis van het daarop vermelde 8-cijferige telefoonnummer worden gedateerd.

Toen in 1962 het hele telefoonnet werd geautomatiseerd werden telefonistes overbodig. De telefoon werd steeds gangbaarder en verhuisde massaal van de gang naar de woonkamer. Vanaf 1962 bestond ieder netnummer uit een nul, die geen deel van het netnummer maar een automaatopdracht voor interlokaal kiezen was, gevolgd door maximaal vier cijfers. Een abonneenummer kon bestaan uit 3 tot 5 cijfers. Het hele telefoonnummer, net- plus abonneenummer, bevatte 8 tot 10 cijfers.

Operatie Decibel, een samentrekking van Deci (=tien) en Bel, was de landelijke omnummeroperatie die PTT Telecom, sinds april 1998 KPN Telecom geheten, per 10-10-1995 in Nederland doorvoerde. De lengte van de nummers, net- plus abonneenummer, werd gestandaardiseerd. Na de omnummeringsactie:
* werden de 5-cijferige netnummers 3-cijferig
* werden alle normale geografische telefoonnummers, net- plus abonneenummer, 10-cijferig
* kreeg het overgrote deel van de aansluitingen daarmee ook een nieuw telefoonnummer

De verandering betrof driekwart van de Nederlandse telefoonnummers. De meeste telefoonnetten, vanaf 10-10-1995 netnummergebieden genoemd, werden een stuk groter zodat het aantal van 1046 naar 141werd teruggebracht. Alle netten in een sector werden gecombineerd tot één netnummergebied.

Nederland kende dus tussen 1962 en 1995 8- tot 10-cijferige telefoonnummers.
Om die reden kan het doosje gedateerd worden tussen 1962 en 10-10-1995.

Inventarisnummer

n.v.t.  /  Collectie W

Foto's

Webmuseum goudenzilverweging.nl