www.goudenzilverweging.nl Goud- en zilverweging

Diamantzeef van W.m Linderman & Co Amsterdam particuliere collectie

Object

Diamantzeef

Gebruik van het object

Zeef voor het uitzeven van diamanten op massa

Opschriften

Op het deksel staat in gekalligrafeerde letters W.m Linderman & Co. / Amsterdam

IJkmerken

n.v.t. / ongeijkt

Bijzonderheden

W.m Linderman staat voor Willem Linderman

Datering circa 1856-1898

De diamantzeef bestaat uit 4 onderdelen:

1 Het deksel

2 Het gedeelte waarin de 24 zeven opgeborgen worden en waarin één zeef gelegd kan worden met daarop de te zeven diamanten

3 Het gedeelte waarin de gezeefde diamanten opgevangen kunnen worden

4 De 24 zeven
De 24 zeven zijn genummerd 20, 19, 18, 17, 16, 15, 14, 13, 12, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1, een zeef zonder aanduiding, 3/4, 1/2, en 1/4

Er bestaat een relatie tussen de zeefopening en de diamanten die de zeefopening kunnen passeren
Met andere woorden; met de zeefopening varieert de diamantmassa (uitgedrukt in karaat, punten, pts. of points), die bij benadering in tabellen kan worden weergegeven

De verhouding van een geslepen diamant is namelijk erg belangrijk en staat, hetgeen bij de meeste andere edelstenen niet het geval is, heel nauwkeurig vast
De hoeken waaronder een diamant wordt geslepen is in de loop der jaren, al vanaf de 15e eeuw, steeds verder geperfectioneerd
Met de intrede van de computer is heel nauwkeurig, men zou bij een diamant kunnen spreken over tot in de puntjes, berekend wat de optimale vorm van de diverse slijpvormen, zoals briljant, markies, peer, emeraude, ovaal en hart, is
De hoeken van de facetten en de geslepen vlakken van een diamant zijn zo belangrijk omdat daardoor de diamant pas écht gaat fonkelen
Helaas zijn er nog veel diamanten in omloop die niet de juiste verhouding hebben
Daardoor schitteren ze niet alleen optimaal maar wordt er een prijs aan toegekend die op de verkeerde massa is gebaseerd
De diamantprijs wordt namelijk altijd berekend aan de hand van de massa
Als een diamant opnieuw geslepen wordt om een betere verhouding te verkrijgen, krijgt de diamant uiteraard een (veel) lagere massa
Deze exacte proportiegegevens komen tegenwoordig op het eventuele certificaat te staan en vormen één van de parameters of variabelen waarop de waarde van een diamant wordt gebaseerd

Een diamant wordt meestal gewogen met een nauwkeurige karaatbalans
Doordat de verhouding van een geslepen diamant vaststaat, kan aan de hand van de diameter de massa nauwkeurig worden ingeschat
Iedere slijpvorm heeft zijn eigen formule om de massa te berekenen
Bij de briljant is die formule:
het karaatgewicht = lengte x breedte x hoogte in mm x 0,0061

Berekening van de massa komt bijvoorbeeld van pas als een diamant niet gewogen kan worden omdat die in een sieraad is gezet

Inventarisnummer

n.v.t. / Particuliere collectie

Foto's

Webmuseum goudenzilverweging.nl